Hapag-Lloyd past containerafhandeling zonder pincode toe in Rotterdam

De rederij Hapag-Lloyd start met de uitrol van 'Secure Container Release' in de haven van Rotterdam. Van een toepassing van die applicatie voor beveiligde containertrafiek, ontwikkeld door T-Mining, is in de Antwerpse haven nog geen sprake.

Dankzij de applicatie 'Secure Container Release' (SCR) van de Antwerpse softwareontwikkelaar T-Mining, gebeurt de containerafhandeling via blockchaintechnologie, dus zonder pincode. Het systeem moet het vrijgaveproces van containers tussen alle betrokken partijen nog veiliger en efficiënter doen verlopen. 

In juli 2020 nam Hapag-Lloyd samen met onder meer CMA CGM en MSC al deel aan een pilottest, opgestart door Havenbedrijf Rotterdam, om SCR te evalueren. En met succes. "SCR is voor Rotterdam een snelle en werkbare oplossing", meldt Tom Demolder, managing director bij Hapag-Lloyd Benelux. "De invoering van SCR past in onze langetermijnvisie om innovatie te bevorderen en waarde te creëren door digitalisering."

De Duitse rederij streeft ernaar om tegen het einde van 2021 te beginnen met het onboarden van de eerste klanten bij SCR. 

Antwerpen

Voorlopig geldt de beslissing voor de uitrol van SCR alleen voor Rotterdam. Van Antwerpen is nog geen sprake. "Op dit moment werken we in Antwerpen aan een rechtstreekse integratie van het centraal dataplatform ‘Certified Pick up’ (CPU) van NxtPort. Dat wil niet zeggen dat als T-mining in Rotterdam uit de startblokken is geschoten en we ook merken dat SCR voor MSC Belgium goed verloopt, er geen opties zijn. We evalueren op regelmatige basis wat de snelste en beste oplossing is."

MSC Belgium is de eerste rederij die de blockchaintechnologie van T-Mining in de Antwerpse haven heeft toegepast en heeft gekoppeld aan CPU. 

Julie Desmet

Bron: Flows